dimarts, 9 de març de 2010

Els Polls a les Escoles

Què són els polls?


Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública

El poll del cap és un insecte que viu entre els cabells. Té uns 2 mm de longitud, és de color grisenc, sense ales. S'alimenta de la sang que xucla de la pell del cap en picar les persones. Es reprodueix ràpidament; cada femella posa d'uns cent a tres-cents ous, anomenats llémenes, que són de color blanc i estan fortament adherits a la base del cabell. Fan falta de set a deu dies perquè s'incubi l'ou i es desenvolupi la larva.

El símptoma principal de la parasitació de polls (pediculosi) és la picor del cuir cabellut ocasionada per la irritació de la saliva que l'insecte diposita a la petita ferida de la picada. La irritació pot ser tan intensa que, en gratar-se, es poden produir pelades a la pell i infeccions bacterianes

Com es pot saber si es tenen polls?

El primer que es nota és una picor persistent al cap. S'ha de comprovar la presència de llémenes enganxades a la base dels cabells o bé, més rarament, es poden identificar els polls vius. És possible veure'ls directament, però és millor utilitzar una lupa i efectuar l'exploració amb bona il·luminació.

Es revisarà el cabell uns dos cops per setmana, preferentment darrere les orelles i al clatell. De vegades es confonen amb la caspa i les escames seborreiques, però ambdues formacions no estan adherides als cabells i es treuen fàcilment. A més, la caspa no té la brillantor nacrada de les llémenes.

Com es transmeten?

Els polls no salten ni volen sinó que passen d'un cap a l'altre per contacte dels cabells. Això pot succeir en condicions d'estreta convivència, com és el cas de les llars, les escoles i les llars d’infants. També s'encomanen per l'intercanvi de pintes, raspalls, guarniments del cap, gorres, bufandes, tovalloles, mocadors, etc. La transmissió és possible mentre hi hagi polls vius en la persona infestada o en els seus accessoris i fins que no s'hagin eliminat totes les llémenes.

Els polls es poden transmetre fàcilment entre persones. La presència de polls en una persona és un perill de contagi per als qui l'envolten, sobretot per als seus familiars i les altres persones que hi conviuen, i també per als contactes escolars.

Què es pot fer per prevenir aquesta parasitosi?

Les mesures preventives consisteixen en el raspallat i pentinat acurats dels cabells, dos o tres cops al dia. Només s’han d'utilitzar les pintes, els raspalls, les gorres i altres objectes propis que s’han de netejar de forma adequada, especialment davant l'existència de casos (els raspalls i les pintes es poden rentar amb el mateix preparat antiparasitari i els articles de roba es poden rentar amb aigua molt calenta).
D'altra banda, com a mesura higiènica general, s'haurà de rentar el cap amb aigua i sabó dos o tres cops per setmana, com a mínim. L'ús preventiu de productes insecticides no es recomana en persones no parasitades.

Si alguna persona descobreix que té polls, és necessari que ho comuniqui a les altres persones que l'envolten per tal que puguin comprovar si també en tenen i extremar les mesures preventives.

Com eliminar els polls i les llémenes?El tractament es basa en aplicar, al més aviat possible, un preparat insecticida (millor locions o cremes que no pas xampús). Cal seguir estrictament les instruccions dels diferents productes comercialitzats tenint en compte que, amb molts d'aquests, s'haurà de repetir el tractament més d’una vegada per tal de matar els polls sortits dels ous.

Per tal d'eliminar les llémenes es poden esbandir els cabells amb una barreja d'aigua i vinagre, i després passar una pinta amb les pues molt fines, tot i que és millor treure-les amb els dits. L’aplicació del producte no elimina totes les llémenes i en resta viu un percentatge gens menyspreable.

És important que, a les escoles, tots els alumnes parasitats siguin tractats simultàniament, ja que es poden produir contagis entre nens afectats encara no tractats i nens ja tractats. Els nens no parasitats no s'han de tractar. Els familiars afectats s’han de tractar simultàniament, ja que sinó podrien contagiar els nens sans i, d'aquesta manera, disseminar els polls a l'escola. És recomanable que els alumnes afectats no assisteixin a l'escola fins que no s’hagin sotmès al tractament (aplicació de loció o crema al cap) i hagin eliminat totes les llémenes. Durant la setmana posterior a l’inici del tractament, cada dia s’han de revisar els cabells i anar traient les llémenes que hagin pogut quedar; en cas contrari, el tractament no haurà servit de res.

Els polls viuen exclusivament en les persones. Són innecessàries certes mesures com netejar mobles o locals i, per tant, no està indicat tancar l'escola on s'hagin produït casos.
Les consultes en aquesta matèria poden adreçar-se a les unitats de vigilància epidemiològica dels serveis territorials de Salut a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i les Terres de l’Ebre i, a la ciutat de Barcelona, al Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona:
• Agència de Salut Pública de Barcelona (Barcelona ciutat)
Servei d’Epidemiologia 932 384 545
• Serveis territorials de Salut a Barcelona
Unitat de Vigilància Epidemiològica de la Regió 935 513 772 Barcelonès Nord i Maresme

Subdirecció de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Públ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada